I dag bytter statsminister Jonas Ghar Støre ut statsrådene sine. Endringen skjer en måned etter at Arbeiderpartiet tapte kommune- og fylkestingsvalget.  Kort tid før de nye statsrådene gikk ut på Slottsplassen, meldte Regjeringen at Karianne Tung ikke settes inn som en ekstra minister i Kommunal- og distriktsdepartementet, men får sitt eget departement for digitalisering.

Det er første gang Norge får sitt eget digitaliseringsdepartement. 

Den forrige regjeringen til Erna Solberg hadde flere ministre med ansvar for digitaliseringen av Norge, som Nikolai Astrup og Linda Hofstad Helleland. Men da Støre tok over som statsminister i 2021, så droppet han posten. 

Når Norge nå får en ny digitaliseringsminister igjen, så faller valget på en teknologitopp. Frem til nå har Tung ledet Trondheim Tech Port, en interesseorganisasjon for teknologiaktører i regionen. Som ny statsråd i Kommunal- og distriktsdepartementet, får hun blant annet ansvar for digitalisering. og kunstig intelligens. 

– Økt bruk av teknologi og digitalisering påvirker hverdagen til hver og en av oss, men også samfunnet som helhet. Det gir enorme muligheter, men krever også kunnskap, styring og regulering. Nå får vi en egen statsråd som skal jobbe tett sammen med mange andre i regjeringen på dette sentrale feltet, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding. 

Tung har også tidligere vært stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i 2013-2017. Da satt hun i Helse- og omsorgskomiteen og transport- og kommunikasjonskomiteen. 

- Vi gratulerer Karianne Tung med viktige oppgaver og har forventninger til at en egen statsråd kan ta grep som sikrer jevnere konkurransevilkår mellom mediene og de store tech-gigantene og tar vare på norsk offentlighet, sier lederen for Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi S. Øgrey.

IKT-Norge mener den nye ministerposten er et nødvendig steg for å realisere en positiv teknologisk fremtid.

- Digitalisering er helt avgjørende for å løse en rekke store utfordringer, og utviklingen går i rekordfart. En dedikert statsråd for området vil kunne sette Norge tilbake i det digitale førersetet, sier IKT-Norges administrerende direktør Øyvind Husby.  

I tillegg til den nye ministerposten kommer Kari Nessa Nordtun inn som ny kunnskapsminister. Hun var ordfører i Stavanger fram til valgt i år. I 2019 gjorde Arbeiderpartiet et brakval i Stavanger, og flere pekte på «Kari-effekten». Hun er utdannet jurist og er advokatfullmektig. 

Cecilie Myrseth kommer fra Troms og er utdannet psykolog. Nå bytter hun ut kontoret på Stortinget med ny arbeidsplass i Nærings- og fiskeridepartementet, som fiskeriminister. Myrseth har også vært fiskeripolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Andreas Bjelland Eriksen blir ny klima- og miljøminister etter at partikollega Espen Barth Eide bytter post til utenriksminister. Bjelland Eriksen har både vært statssekretær på Statsministerens kontor (SMK) og politisk rådgiver i Arbeiderpartiet sin stortingsgruppe. Eriksen kommer fra Stavanger og er utdannet siviløkonom.