Tirsdag legger Venstre frem sitt alternative statsbudsjett. Der kommer det frem at partiet vil gjeninnføre et momsfritak for elektroniske nyheter. Venstre beregner at dette vil gi en helårskostnad på 250 millioner kroner.

Venstres mediepolitiske talsperson Grunde Almeland forteller til Kampanje at de har lagt forslaget fra Mediebedriftenes landsforening (MBL) til grunn for beregningen i sitt budsjett.

Momsfritaket for elektroniske nyhetsnyhetstjenester i form av levende bilder og lyd ble som kjent avviklet av regjeringen ved årsskiftet. Det rammer først og fremst TV 2 av de norske mediehusene, men en samlet bransje har reagert på avgjørelsen.

- Hadde man innført dette nå, vil man over tid se at flere og flere kommer inn under denne regelen, nettopp fordi signalet som har kommet fra mange er at dette påvirker fremtidsplanene deres. Det er nettopp denne fremskrivingen regjeringen har glemt å ta høyde for, sier Almeland til Kampanje.

Venstre foreslår i tillegg å opprette et eget Svalbard-tillegg i sitt alternative statsbudsjett i form av to millioner kroner i ekstra støtte til Svalbardposten.

Da regjeringen la frem sitt mediebudsjett for neste år, oppstod det en diskusjon om hvilken pris- og lønnsvekst regjeringen hadde lagt til grunn for justeringen av mediestøtten.

Les mer: Hevder regjeringen roter med medietall: - Helt tullete

Venstre gjør ingen oppjustering i sitt alternative budsjett, men Almeland forteller at han fortsatt er veldig bekymret på mediehusenes vegne.

- Det er regjeringens plikt å følge opp vedtaket Stortinget har gjort i sitt styringssignal. Det setter mediehusene i en veldig uheldig situasjon dersom prisberegningen er feil, slik den ser ut til å være. Hvis regjeringen har feilberegnet dette, må de korrigere dette i revidert budsjett. Det vil Venstre uttrykke tydelig i merknaden sin.

MBL-sjef Randi S. Øgrey er glad for signalet fra Venstre.

- Både momsfritaket og pressestøtten er helt avgjørende for å sikre medienes rolle i en tid hvor redaktørstyrte medier er viktigere enn noensinne. Derfor er det svært positivt at Venstre så tydelig slår fast viktigheten av momsfritaket og igjen vil gjøre det plattformnøytralt, sier hun.

- Vi opplever bred støtte til målet om et plattformnøytralt fritak blant politikere og kulturministeren har også vært tydelig på at hun fortsetter kampen forbi dette budsjettet. Partiene på Stortinget må nå bidra til at vi kommer nærmere målet. Venstre sitt alternative budsjett er et klart eksempel til etterfølgelse, sier Øgrey.