Tidligere denne uken ble det kjent at stadig flere norske annonsører nå ser lysere på fremtiden og vil øke markedsbudsjettene sine i tiden sommer. Ifølge Anfos nye forventningsbarometer er det stadig flere som ser lysere på utsiktene til norsk økonomi og 26 prosent ser for seg økte markedsbudsjetter det neste halvåret.

I dag kan den nordiske byrågruppen North Alliance (NoA) presentere en tilsvarende undersøkelse, men der oppmerksomheten er gitt til selskapenes markedsforventninger og investeringsplaner for 2024 knyttet til digital kundeopplevelse, produktutvikling og teknologi. Totalt har konsulentselskapet i NoA, NoA Consulting, snakket med 280 ledere i store nordiske selskap.

Til tross for et krevende makrobilde, er nordiske selskaper forsiktig optimistiske med tanke på markedsutviklingen i 2024.

- Det er en krevende makroøkonomi og vi vet at rentene har økt og det kriser til høyer og venstre og flere kriger, og mange selskaper opplever at de kommer ut av et 2023 som var tøffere enn de trodde på forhånd, men for 2024 så forventes en form for stabilitet og svak vekst, sier partner og sjef for kommersiell strategi i NoA Consulting, Mats Formo, til Kampanje.

Tror på bedre tider 
I undersøkelsen kommer det frem at 55 prosent av selskapene tror markedet de er i vil se en forsiktig vekst, samtidig tror 21 prosent av selskapene at deres egen omsetning vil vokse med mer enn fem prosent.

- Vi synes ikke dette er ille og det er en forsiktig optimisme og man tror på et makrobilde som heller er bedre enn dårligere i 2024, sier Formo.

Ser en på svarene med tanke på hva lederne sier om eget selskap er optimismen enda større og her sier rundt 60 prosent at de forventer inntektsvekst i 2024. Her er det særlig svenske og finske selskaper som er mest optimistiske, mens norske og danske selskaper er litt mer forsiktige. Ambisjonene kommer også tydelig frem i undersøkelsen der en finsk konsernsjef er sitert på at «målet nå er at digital kundeopplevelse er en integrert del av forretningsstrategien og vi skal være best in class globalt».

- To av tre toppsjefer sier at forbedring av digital kundeopplevelse er helt kritisk for å lykkes med forretningsstrategien. Dette var en het potet for ti år siden og nå er det implementert i strategiarbeidet og noe av det viktigste de gjør, sier Mattis Bergh.

- Selskaper som vil vinne markedsandeler skal gjøre det gjennom å gjøre det bedre og enklere å være kunde, sier Formo.

- Et kontinuerlig investeringsløp
NoA-konsulentene mener at det er godt for en bransje som jobber innenfor markedet for digital design, kundeopplevelser og tjenesteutvikling.

- Kundene forventer at det skal være like enkelt og like sømløst og like inspirerende når du handler med nordiske og lokale merkevarer som de store globale. Da må selskapene til enhver tid investere. Det er et kontinuerlig investeringsløp, sier arbeidende styreleder for hele NoA-gruppen, Thomas Høgebøl.

- Hvordan var det med investeringsviljen i fjor i lys av mer krevende tider og for mange sviktende salg? 

- Da blir man ofte litt mer kortsiktig og er nødt til å redusere kostnader hurtig og jobbe mer internt i organisasjonene. Nå peker signalene mot litt lysere tider og da vil investeringene også komme i kampen om å forsvare og vinne markedsandeler, sier Høgebøl.

Over halvparten vil øke tech-investeringene
Ifølge rapporten kommer det frem at over halvparten planlegger å øke investeringene sine knyttet til teknologi i år, eller hele 53 prosent. Men det betyr også at 47 prosent vil ligge flatt eller minske.

- Selskaper som tror markedet deres eller egen virksomhet ikke vil vokse i 2024, tror dere de også vil investere i teknologi i år?

- Det kan hende at du forventer en flat utvikling i markedet ditt eller for selskapet, men for å sikre konkurransekraft vil mange likevel svare at de skal øke investeringene. Alle som deltar i undersøkelsen har svart på spørsmålet om de vil øke investeringene i teknologi i 2024, sier Bergh.

Også her er det forskjeller på land, og flere svenske selskaper enn norske vil øke investeringene. Tall fra NoA Consultings «Market Study» viser at 65 prosent av de svenske toppsjefene sier de vil øke investeringene i kundeopplevelser, digitale tjenester og teknologi, mens bare 39 prosent av de norske toppsjefene sier det samme. I Danmark og Finland sier rundt halvparten at de vil øke